ІМПУЛЬС "ОСОКОРКИ"

вул. Центральна 6 (Осокорки), Київ

+38 (067) 857 04 04

Цілодобово 24/7

Харчування і дієта при гіпертонії

Харчування при гіпертонії

Гіпертонія – це хронічне захворювання, що характеризується стійким підвищенням артеріального тиску. Вона може мати три різних стадії: помірну, важку і надважку. Супроводжується порушенням функції вищих центрів судинної регуляції, патологію нирок, серця та центральної нервової системи.

Відсутність своєчасного і якісного лікування, яке включає в себе спеціальну дієту, може привести до швидкого поглиблення патології аж до хронічного ураження судин органів-мішеней: очей, мозку, нирок, серця, аж до летального випадку. Дотримання дієти – це основа ефективного лікування гіпертонічної хвороби на всіх стадіях її розвитку.

Фахівці

Лікарі за напрямом: Харчування і дієта при гіпертонії

Циос Юрій Анатолійович - гастроентеролог, кардіолог

Сімейний лікар, кардіолог, гастроентеролог

Зміст

Дієта при гіпертонії: особливості харчування

Дотримання дієти при гіпертонічній хворобі є ключовим аспектом для стабілізації підвищеного артеріального тиску і подальшого відновлення нормальної функції серцево-судинної системи.

При дотриманні дієти, люди хворі на гіпертонію повинні виключити з раціону цілий список шкідливих продуктів.

Продукти, які не рекомендовані до вживання при гіпертонічній хворобі:

  • Гострий перець, консервація, копченості (в тому числі тушонка і копчена ковбаса), консервовані солоні огірки і помідори, хрін і гірчиця;
  • Сіль – є найнебезпечнішим продуктом зі списку. Для поліпшення смакових якостей їжі, її можна замінити прянощами або лимонним соком;
  • Жири тваринного походження: сало, жирна риба, жирне м’ясо, вершкове масло, жирні молочні продукти (сири, топлене молоко, ряжанка, вершки, креми);
  • Солодощі та цукор (більшість легких вуглеводів): листкове тісто, торти, тістечка з масляним кремом, какао, здобна випічка, шоколад;
  • Всі види спиртних напоїв, а також міцну каву і чай (чай і каву можна пити тільки в неконцентрированном вигляді).

Консультація фахівця

Почніть своє лікування вже зараз

Більшість перерахованих вище продуктів є «важкими» для організму, тому відмова від них є хорошим рішенням не тільки для гіпертоніків, а й для людей, що віддають перевагу дотримуватися здорового способу життя.

Продукти, рекомендовані до вживання при гіпертонічній хворобі:

  • Будь-які овочі (приготовані на пару або тушковані). Смажити овочі не рекомендується. Вони сприяють нормалізації рівня холестерину;
  • Бобові, горіхи і крупи – це повноцінні джерела енергії для організму, мають високу калорійність;
  • Різноманітні фрукти, ягоди і сухофрукти (як місцеві, так і екзотичні): яблука, груші, авокадо, полуниця, малина, суниця, лохина, кавуни, дині і т.д.;
  • Нежирні молочні продукти (знежирена сметана, сир, молоко) і м’ясо. М’ясні страви необхідно готувати на пару або тушкувати без використання жиру/олії. Відмінним рішенням буде яловичина, телятина, курка, кролятина і індичка;
  • Нежирні морепродукти, в тому числі: хек, окунь, форель, лосось, сьомга, судак, молюски, кальмари і інші.
  • Цукор або варення (в дуже помірних кількостях), а також мед;
  • Цільнозерновий житній хліб.

Записатися на консультацію



    Особливості дієти при гіпертонії

    Особливу увагу необхідно приділити питтю. Гіпертоніки повинні випивати не менше 1,5-2 літра води на добу. Можна пити як звичайну питну воду, так і замінювати її несолодкими компотами, неміцним чаєм і іншими напоями, що не містять в собі шкідливих компонентів з забороненого переліку продуктів.

    Залежно від стадії гіпертонічної хвороби, лікарі призначають спеціальні дієти, що дозволяють оптимізувати раціон харчування з урахуванням поточного прогресу захворювання. В середньому, людина страждаюча на гіпертонію, повинна вживати не менше 800 грам їжі щодня – це дозволить не тільки стабілізувати артеріальний тиск, а й підтримувати фізичну активність на оптимальному рівні.

    Якщо ви страждаєте від гіпертонічної хвороби – не варто самостійно розробляти раціон, зверніться до профільних фахівців. Вони підберуть оптимальну дієту, що враховує ступінь розвитку захворювання та індивідуальні особливості вашого організму!

    Picture of Автор </br>Ціос Юрій Анатолійович
    Автор
    Ціос Юрій Анатолійович

    Сімейний лікар, кардіолог, гастроентеролог

    Записаться по телефону

    ИЛИ

    Заказать обратный звонок


      Напишіть нам у
      месенджер

      Записатись по телефону

      АБО

      Замовити зворотній дзвінок