Дієта при інсульті – харчуємося правильно

Інсульт – гостре порушення кровообігу головного мозку, що несе серйозну загрозу: фізіологічним і мозковим функціям організму, аж до летального випадку. Близько 30% пацієнтів помирають протягом року після перенесеного нападу, більшість інших стають інвалідами, не здатними повернути втрачені навички.
Грамотно побудований раціон харчування, є основою для відновлення мозкової діяльності і всього організму після перенесеного інсульту. Зараз ми поговоримо про те які продукти корисні для пацієнтів, а які варто уникати. Як правильно вибрати дієту і скільки прийомів їжі в день має бути.
Дієта при інсульті: загальні правила вибору продуктів харчування
Дієта при інсульті завжди підбирається індивідуально. Вона повинна враховувати фізіологічні особливості організму пацієнта і ступінь ураження головного мозку. Тому найкращим способом підібрати відповідну дієту є звернення до профільного фахівця, що має доступ до аналізів і медичними картками хворого.
Етапи прийому їжі при інсульті:
-
- У перші дні після нападу, пацієнт повинен приймати їжу через зонд (попередньо перемелені через м’ясорубку або блендер) – це дасть можливість забезпечити організм поживними речовинами. Даний метод застосовується у випадках середньої і високої тяжкості, коли людина не може самостійно приймати їжу через втрату функції ковтання;
-
- Розробляється відповідний графік прийому їжі, що враховує порушення травлення, спостерігаються через порушення мозкового кровообігу. Точний графік прийому їжі дозволить організму швидше пристосуватися до нових реалій і полегшить процес травлення;
- Їжа повинна прийматися невеликими порціями, щоб не перевантажувати систему травлення.
Які продукти можна давати хворому при інсульті
Вибір продуктів необхідно здійснювати, виходячи з поточного стану хворого. Наприклад, в період годування через зонд варто використовуватися «м’які» продукти, наприклад, куряче або індиче м’ясо, молоді подрібнені овочі і пюре з фруктів.
До рекомендованих продуктів при інсульті відносять:
- Хліб і хлібобулочні вироби – вони не мають прямого впливу на відновлення функцій головного мозку, але стимулюють роботу травної системи, що робить позитивний вплив на загальний стан здоров’я;
- Фреші (соки), овочі, фрукти – забезпечують організм поживними речовинами і вітамінами, знижують тиск, стимулюють кровообіг. Варто уникати вживання соків з великою кількістю солі, наприклад, томатного. Найбільш корисними овочами і фруктами для хворих є: яблука, цитрусові, капуста, баклажани, цибуля;
- Бобові культури – сприяють очищенню організму і зниженню рівня холестерину;
- М’ясо і риба – забезпечують живлення організму замінними і незамінними амінокислотами;
- Молочні та кисломолочні продукти – сприяють нормалізації процесу травлення і відновлення пошкоджених клітин.
Також існує список продуктів, які не рекомендується вживати людям, що перенесли інсульт, до них відносять: здобну випічку, надмірно солодку і солону їжу, жирні та смажені продукти, майонез, соуси, міцні чаї та кава.
В період лікування після інсульту, рекомендується вживати їжу невеликими порціями 5-6 разів на день. Перед тим як скласти раціон – проконсультуйтеся з профільним фахівцем. Він врахує індивідуальні особливості організму хворого, ступінь пошкодження головного мозку і комплекс супутніх чинників.